Přihlášení uživatele
Středa 17.04.2024 . Svátek má Rudolf, Rudolfa, Rolf, Rudolfina, Raul, Ralf, a Randolf.
Zábava Encyklopedie Hry
CyberServer » Encyklopedie » Plemena psů » Chrti » Afgánský chrt

Afgánský chrt

Název: Afgánský chrt
Oficiální název: Afgánský chrt (Afghan Hound)
Zkratka: AF
Použití: Lovecký pes
FCI: X - Chrti - 1 - Dlouhosrstí chrti
FCI číslo: 228

Je to vysoký pes působící dojmem síly, důstojnosti a rychlosti. Má středně dlouhý trup, rovný hřbet a svalnatý hluboký hrudník. Dlouhá, ale nepříliš úzká hlava je nesena hrdě. Výraz jeho obličeje je povznesený a exotický, někdy až působí, že se dívá „skrz člověka“. Uši má dlouhé, nízko zavěšené, porostlé hedvábnou srstí a přitisknuté k hlavě. Jeho nohy jsou dlouhé a silné. Ocas je nepříliš krátký, nízko nasazený, na konci zatočený a v pohybu vysoko nesený.

Povaha plemene Afgánský chrt

Je to nezávislý, živý, přátelský a citlivý pes, který má rád a i vyžaduje lidskou pozornost. Po předcích zdědil prudší povahu, ale na rozdíl od nich je ukázněnější a lépe cvičitelný. Vyžaduje dostatek pohybu pro udržení jeho fyzické i psychické kondice.

Výška plemene Afgánský chrt

Není stanoven váhový limit, ale průměrně váží v rozmezí 23 až 27 kg.

Srst plemene Afgánský chrt

Velmi dlouhá a hedvábná srst s výjimkou hřbetu a obličeje, kde je krátká a přiléhavá.

Barva srsti

Všechny barvy srsti jsou přípustné.

Historie plemene Afgánský chrt

Toto plemeno je velmi staré, jeho vyobrazení lze nalézt na čtyři tisíce let starých afgánských malbách. Vznikl pravděpodobně na Středním východě, ze kterého se dostal do Afganistánu, ve kterém byl využíván pro lov gazel a vlků. Do Evropy se dostal až ve druhé polovině 19. století a jeho standard byl uznán v prvním desetiletí 20. století.