Přihlášení uživatele
Čtvrtek 28.03.2024 . Svátek má Soňa, a Gedeon.
Zábava Encyklopedie Hry

Leonberger

Název: Leonberger
Oficiální název: Leonberger
Zkratka: L
Použití: Služební pes
FCI: II. - Pinčové a knírači, molossoidní psi, švýcarští salašničtí psi - 2 - Molossoidní plemena
FCI číslo: 145

Je to velký, silný a přesto elegantní pes s harmonickou stavbou těla a sebevědomým klidem při živém temperamentu. Má široké, silné a svalnaté tělo a široký, hluboký hrudník. Hlava je mohutná a protáhlá. Uši má středně velké, vysoko posazené a přiléhající. Nohy má rovné a silné. Ocas je bohatě osrstěný, v klidu rovně svěšený a při pohybu lehce stočený.

Povaha plemene Leonberger

Je to rodinný pes, který miluje děti, není agresivní, je přátelský a hravý. Je také poslušný, inteligentní, nebojácný, citlivý, sebejistý a necitlivý vůči hluku.

Výška plemene Leonberger

Váží mezi 60 až 80 kg.

Srst plemene Leonberger

Středně měkká až hrubá, dosti dlouhá, rovná až nepatrně zvlněná, přiléhající a s hustou podsadou. Na krku a hrudi tvoří, obzvláště u psů, hřívu a na nohách bohaté závěsy.

Barva srsti

Žlutá, mahagonová, pískové barvy (plavěžlutá, krémová) a jejich kombinace vždy ale s černou maskou.

Historie plemene Leonberger

Byl vyšlechtěn na přelomu 30. a 40. let 19. století ve městě Leonberg u Stuttgartu a to zkřížením černobílé feny Newfoundlanda se psem Barym z klášterní nemocnice. Později byla přidána ještě krev Pyrenejského horského psa. Cílem bylo vytvořit psa, který by byl podobný vlku, což se povedlo. První skuteční Leonbergři se narodili v roce 1846. Na konci 19. století byl preferovaným farmářským psem se skvělými slídícími schopnostmi. Dnes je to vynikající rodinný pes.